V21

Nu är du 21 veckor gången (eller gravid i 22:e veckan, om du föredrar att räkna så). Snart kan det kännas som din bebis tränar karate därinne - det som tidigare var kittlande rörelser som av fjärilsvingar blir så småningom riktiga sparkar. Gradvis kommer du förmodligen kunna skönja en rytm i din bebis aktivitetsnivåer. Vissa bebisar är väldigt aktiva på kvällen när du försöker gå och lägga dig, andra rör sig mest dagtid. Kring den här tiden prövar din bebis olika ansiktsuttryck, men den öppnar ännu inte ögonen på ett litet tag.

Nu väger fostret cirka 420 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och fingertopparna täcks av naglar.

fetal development at 21 weeks"Små grytor har stora öron": Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen "vetenskapliga" undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan råka på att bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver.

Mamman:

Barnet växer och du känner dagligen fosterrörelser som blir allt starkare.
Livmodern tar allt mer utrymme i anspråk och pressar undan den blivande mammans inre organ. Kanske får du av och till halsbränna och sura uppstötningar. Mjölkkörtlarna i brösten har mognat de senaste veckorna och blodådrorna blir tydligare. En del kvinnor upptäcker att det redan under graviditeten kan komma lite mjölk från brösten? Det är den första, mycket innehållsrika och feta mjölken som kallas för råmjölk eller kolostrum. Den är ur näringssynpunkt viktig för barnet när det ammas de första gångerna, innan den riktiga mjölkproduktionen tagit fart. Det är helt normalt att brösten kan läcka lite mjölk redan nu. Det har ingen betydelse för hur din amning och mjölkbildning senare kommer att fungera. Själva bröstvårtorna påverkas av graviditetens hormoner och blir något större och mörkare. Körtlarna på vårtgården blir också mer markanta där de sticker upp lite ovanför ytan.

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik

Till pappa/partner

Du och den blivande mamman är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

Under graviditeten kommer även du som pappa att äta näringsriktig mat, inte bara proteiner och kolhydrater utan även vitaminer och mineraler.

Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion.

Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

8
Daniela Kromm

IDAG FYLLER JAG ÅR HIHI!



FIN BLOGG BTW! <3

Pernilla

Gud va fort det går! :D

Anna

Kikar in för att säga hej! Hoppas allt är bra med er! =) kram anna

Anna

Det är fint med mig!=) Hoppas du hittar nå gott å äta! ler

Linda

sv: Det händer inte mycket. Lillan ligger och sover så hennes mormor har varit barnvakt och vi har varit och fiskat men fick ingen fångst. Hur är det med dig då?



Shiiet! Närjag var i V 21 så syndes det nästan ingenting :S

Anna

Mmm va gött! här ska med bakas!=)

amanda

tack så mykcet !

jennifer gräll

sv: jag gör inte speciellt mycket, ska snart ut :)