V13

Nu är du 13 veckor gången (eller gravid i 14:e veckan, om du föredrar att räkna så). Om du kunde hålla din bebis hand nu, skulle du redan kunna se det unika mönster som utgör våra fingeravtryck. Du skulle också se blodkärl och inre organ genom den tunna huden. Din bebis växer! Nu kanske du har mer av både energi och lust: andra trimestern (fjärde till sjätte månaden) kan vara något av en 'smekmånad'. Tyvärr gäller det inte alla; vissa kvinnor dras fortfarande med de vanliga graviditetsbesvär vi pratat om. Varje graviditet är unik och även kvinnor som varit gravida tidigare kan finna att den andra eller tredje kan kännas annorlunda

Nu är fostret åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram - som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

fetal development at 13 weeks
Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att folk ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera kolostrum, även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.

Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Idag är jag i v13+2 alltså 13 fullgångna veckor + 2 dagar vilket betyder v ecka14 men jag föredrar att räkna och säga som barnmorskan.
12

V12+4

Imorse vart jag väkt av mamma klockan 6 var redan vaken för inatt blev det inte mycket sömn, ena stunden för varmt och nästa stund ville jag inte ha täcket alls.
Sen gick jag upp och åt frukost, rastade voven och sedan var det dags att ta bussen till MVC och träffa läkaren.
jag hade ju bra värden sist så vi pratade mest om vad vi skulle göra om min magsjukdom blir värre.
Men han var trevlig och rolig. sen frågade jag om vi skulle göra ett ultraljud idag och då fråga han om jag ville det.
Och ja vi var överens om att vi tittar att lilla bebben mår bra därinne så fick massa gele på magen och sen kom bebben upp på skärmen nu såg man tydligt vad som var huvud kropp och ben och den var ca 7cm lång och jag var i v 12+4. den sparkade för fullt också så jag tror det blir en fotbollsspelare, men läkarn sa att den hade vatten gympa *s*.


Idag v12+4


Har fyllt i så ni ser bättre hehe

Vilken lycka det är att se detta går ju inte att beskriva i ord. Men växer gör det.
39

Besök hos dietisten

Hej alla
Idag har jag vart hos dietisten jag fick remiss  av från min barnmorska, men det gick bra.
Jag får träffa henne då jag har min magsjukdom och sen för att jag har ett väldigt lågt bmi som ligger på undervikt.
Men eftersom jag äter bra och allt såg bra ut så fick jag bara med mig lite näringsdrycker hem.
Sen prata vi om att jag med mitt bmi bör öka mellan 11-16kg under graviditeten, men hon sa att eftersom min mamma ökade 9kg så är det rätt troligt att jag också hamnar däromkring.
Men allt såg bra ut för min del allafall så det var skönt.

Imorgon har jag däremot tid för att prata med en läkare på mvc. Han ville också veta lite om min magsjukdom så man vet om man ska fullfölja graviditeten normalt el med tätare besök.
Men det känns bättre än någonsin. Men uppdaterar mer imorgon.

Nu ska jag steka lövbiff och göra potatisgratäng med örter och vitlök, toppat med persiljesmör.
Åt det iförgår men så sugen på det idag igen hehe.
Sen blir det jordgubbar med mjölk i efterrätt.

Måste även berätta att idag vart jag uppringd av  en tjej på titan television som ville ha en modell till ett dejtingprogram men hon visste ju inte om jag var singel, jag svarade nej jag är förlovad och gravid (och det säger ju allt).
Och då var jag ju inte aktuell längre.
*skratt*... ja dom har kvar mig i sitt film register allafall.


Tycker inte om att min man är så långt bort och jobbar nu - ju längre bort ju mer saknad känns det som.
Men får ju söta sms och samtal rätt så ofta hehe så ska inte klaga.


Ha en fin kväll.
13