Magbilder v17

Glömde förra veckans magbilder men det är inte så stor skillnad men jag kan berätta att det växer förfullt därinne det känns, och jag har upptäkt att det som känns som att magen kurrar är något helt annat det är som bubblor i magen.
Iförgår när jag och älsklingen gått och lagt oss så kändes det som en spark i magen (frågade mig själv länge) vad var det? det gjorde inte ont men det var en ordentlig buff kändes som det var mot revbenen.
men bebisen ligger ju längre ner än så, fast mkt högre upp nu än i början allafall.
Men som sagt vet jag inte vad det var och jag har inte känt någon sådan buff  nu efter , det återstår att se om det kommer fler.
Idag har det vart 30grader hemma i stockholm, jag spyr på värmen, jag kommer vara blekast i år.
Jag som brukar vara så brun och fin, men nu tål jag inte värmen, jag är flåsig som ett djur och håller mig i skuggan.
Idag är det 9 dagar tills ultraljudet, nu närmar det sig med stora steg.

V17+1 idag28

V17

Nu är du 17 veckor gången (eller gravid i 18:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu ökar du eventuellt snabbt i vikt, även om du inte äter så mycket. Enligt experter styrs din viktökning under graviditeten i huvudsak av dina gener, så var inte hård mot dig själv om du tycker att du går upp för mycket i vikt. Ät hälsosamt, med mycket frukt och grönt och kom ihåg att det är meningen att du ska bli större nu. Din bebis första rörelser brukar mest kännas som små kittlingar, men de blir större och tydligare med tiden. En del bebisar sparkar mycket och ofta, andra är lite mer stillsamma. Och vissa är riktiga nattugglor.

Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 150 gram.

fetal development at 17 weeksMed hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag. Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och ha gärna stadiga, lågklackade skor

Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.

Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid.
33

Hjärtslagen

Då var dagens besök hos barnmorskan avklarat!.
Först pratade vi en stund sen tog vi blodprov,  värdena var jätte bra, mitt järnvärde var kanon bra det med.
Sen var det dags för blodtrycket och det visade sig vara svårmätt på mig innan hon fick fram 100/60 vilket var lågt sa hon.
Och det känner jag ju av för jag är väldans yr emellanåt.
Sen var det dags för urinprov för att kolla uvi (urinvägsinfektion), det visade inga tecken på det, men försäkerhetsskull skickades det iväg för odling. Jag hade ökat nästan ett halv kilo i vikt sen sist.
Eftersom jag tappat många symptom senaste veckan som ömma bröst och sen smärtan så sa barnmorskan det ända Det jag kan göra är att lyssna på hjärtljuden, men troligen kommer vi inte höra något. jag lyssnar sällan innan v20 och många barnmorskor gör det inte förrens efter v24 för det är så svårt att hitta, och du kommer säkert bli ännu mer orolig om vi inte hittar det.
Men jag tog risken, och det sattes på som en radio i rummet. hon la grejen på magen och direkt så hördes tydliga hjärtslag i hela rummet - så hon bara titta på mig och log.
Det slår jätte starkt och fort. wow sa jag medans jag kände hur tårarna nästan kom, ingen ide vi kollar blodtrycket på dig nu sa hon och skrattade, jag bara rös i hela kroppen .
Åh vilken upplevelse det var dunk dunk dunk det lät i hela rummet.
Så jag gick hem igen med ett leende på läpparna.
44